Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Heti egy vízböjt és gyümölcs nap

Egy jóbarátom Gyuri, minden héten tart egy nap vízböjtöt és egy nap gyümölcsnapot. Megkértem, írja le tapasztalatait és közzéteszem a blogon. Bízok abban, akik olvassák talán kedvet kapnak, hogy hasonló formában kipróbálják, részben megreformálják az étkezésük.
Ez is egy lépés (lehet, hogy elég nagy) a nyers étkezés világa velé.


Igyekszem hetente 1 vízböjt és 1 nyers gyümölcsnapot tartani. Ha Oshawa kúrát csinálok (10 nap), akkor egy hét kiesik, mert annak a lényege, hogy a megadott dolgokból minél többet együnk.

Eddig úgy csináltam, hogy kedden vízböjt, szerdán gyümölcsnap.

A vízböjt, ha időben eldöntöm, hogy megcsinálom, akkor relatív könnyű. Az a titok, hogy lassan kell inni a vizet. Szinte megrágni. Lehet azt is csinálni, hogy közben arra koncentrálunk, hogy miért végzem a vízböjtöt, mit kapok a víztől,. Így mintegy feltöltöm a vizet egyfajta energiával, mielőtt lenyelném.
A vizet lehet programozni.
Tamás blogjában is megtalálható a japán professzor Emoto kísérlet leírása. Tanácsolják egy cetlit ragasztani a víz üvegére, és úgy hagyni egy éjszakára. Ezzel kész a programozás része.

Tipp: Megfigyeltem, hogy ha az ajánlások szerint étkezések előtt fél órával eszem, akkor már nem vagyok olyan éhes. Ezt be lehet építeni a vízböjtbe is. Ha a szokásos étkezési idő előtt iszom fél órával, akkor nem okoz gondot az éhség.

Tapasztalat: Vízböjt alatt fázósabb vagyok. Ha megfigyelem a fázást, olyan fura. Ez nem az a csontig hatoló mély fázás, hanem egy másféle, amikor szinte csak a bőröm „fázik”. De azért ajánlatos délutánra melegebb ruha lehetőséggel készülni. Az éjszakai alvás teljesen eltünteti ennek a fázásnak a nyomait. Frissen, energikusan indul a következő nap. – Persze, ha megvolt a szükséges alvás. Reggel nem is vagyok különösebben éhes.

Fontos: Vízböjt alatt is jelentkezhet a délutáni álmosság. Eleinte nem értettem miért, mert ugye az emésztés nem von el erőforrásokat az agytól. Aztán hallottam, hogy leeshet a cukorszint. Ami „hirtelen/váratlan” álmossághoz, alváshoz vezethet. Szóval vezetésnél azért csak óvatosan.
A vízböjtről (= fekete böjt) azt mondták, hogy erőteljesen tisztít. Fizikailag és szubtilisen is. Energetikailag is. Karma égető technikának is hallottam, hogy nevezik. Hallottam azt is, hogy nem mindegy milyen napon böjtölünk. Az ahhoz a naphoz köthető jelleggel erősíti a rezonanciát. Nekem azt mondták, hogy a kedd az egy egész jó nap, mert valamelyik M betűs bolygóval rezonál. Merkúr vagy Mars, már nem emlékszem. Karma égetéshez a vasárnapot ajánlják.

Gondolkodtam, hogy ide írjam-e. Hallottam valami statisztikát, hogy étkezéssel a napi energia bevitelünknek csak kb 15%-át fedezzük. Gondoltam érdekességnek csak leírom, de nem néztem utána, hogy melyik ez a kutatás. Amennyiben tényleg így van, akkor ugye ez megnyugtató, hogy nem is olyan drasztikus energia megvonás a heti 1 vízböjt.

Érdekes, hogy vízböjt alatt nem szokott bajom lenni az éhséggel. De néha az ízek hiányoznak.
A keddi jógaórámon az érzékelések ténylegesen intenzívebbek, mint a szerdain. A tisztulás érzékelhető.

Gyümölcsnap. Nagyon jól esik a gyümölcsök íze vízböjt után. A reggeli nagyon jó. Többnyire aztán szinte egész délelőtt rágcsálok gyümölcsöket. Az ebéd még mindig rendben van. Hatalmas adag gyümölcsöt képes vagyok megenni ebédre. Néha még irigykedik is egy-egy kollégám a gyümölcsös tálamon. Este fele már nehezebb. Hiányzik valami étel, ami olyan „szivacsos”, ami felszívja magába belül a dolgokat.

Fontos figyelni rá, hogy „tiszta” legyen a gyümölcs. A böjttel valamelyest „megtisztított” emésztő rendszerből könnyebben felszívódhatnak a dolgok. emiatt, ha „műgyümölcsöt”, vagy „mérgező” gyümölcsöt eszünk, lehet, hogy rosszabbat teszünk. Én gyümölcsnap reggelén be szoktam szaladni a vásárcsarnokba gyümölcsöt szerezni. Igyekszem olyan helyről venni, ahol látszik, hogy környékbeli kistermelő cuccai vannak. Pl.: a kukacos alma és a koszos-földes zöldség a pulton jó előjel. Legalább tudom, hogy látott napfényt a gyümi. Ha van a pulton banán vagy narancs, vagy kiwi, akkor már célszerű rákérdezni, hogy hova valósi a termés. Persze bioboltba és érdemes lehet vásárolni, de az nekem nem esik útba. Így maradok a talán permetezett, de napfényes gyümölcsnél.

Valaki gyógynövényes úgy tartja, hogy olyasmit célszerű enni, ami 30 km-es körzetben megterem. Eszerint jó a vásárcsarnok, ha a környékbeli gazdáktól vásárolok.

Mi a gyümölcs? Ez is megér egy vitát. Pl. szerintem a tök zöldség, és nem gyümölcs. A dinnye, ami szintén tökféle már számomra gyümölcs, és nem zöldség. De hát minden ilyen apróságon nem kell fent akadni. Milyen gyümölcs legyen? Tapasztalataim szerint vannak laktató és nem laktató gyümölcsök. Ami laktat tapasztalataim szerint: körte, dinnye, banán, szőlő, narancs, mandarin, barack, nektarin. Ami nekem nem laktató: alma, kiwi. Azt olvastam, hogy az alma laktató gyümölcs. Ha valaki nem találja annak, akkor az valaminek a hiányára utal a szervezetben.

Én ovo-lakto vega vagyok. És mivel a munkahelyi étkező nem igen veszi tekintetbe, úgy döntöttem, hogy a vízböjttel és a gyümölcsnappal már 2 napi munkahelyi étkezésem megoldom. És jól működik hónapok óta. ami változást most tervezek, hogy átteszem a gyümölcs napot szerdáról másik napra. Pl.: csütörtök. Ennek oka, hogy az „üres” bélrendszeren a nyers gyümölcs elég gyorsan áthalad. Nincs semmi, ami lassítaná. Emiatt gyakrabban kell a mellékhelyiséget látogatnom, és az esti jógaóra során is okoz kényelmetlenségeket.

Tudatosság: Fontosnak érzem, hogy kitűzzem a célt, hogy miért tartok a gyümölcsnapot és a vízböjtöt. Kell egy cél, amit el akarok érni. És kellenek ellenőrző pontok, hogy  jó irányba haladok-e. Pl.: 1 hónapra betervezni, hogy mennyi lesz a vízböjt, mennyi a gyümölcsnap. És nem elfelejteni visszatekinteni, hogy haladtam-e a cél felé. Hogy lehet javítani a következő hónapban? Amennyiben végig csinálok, egy hónapra bevállalt adagot, akkor tudatosítani, hogy végig csináltam. Ez edzi a kitartást is.

Szeretném fokozni a nyers étkezésemet. Ennek egyik lépcsőfoka az 1 nap gyümölcsnap. Aztán később fokozatosan lehet növelni. Hozzá kell szokni a „csak nyers” táplálékhoz. Mindazonáltal el kell gondolkodom azon is, hogy ha főzök valamit, akkor a tűz elem (gáztűzhely esetén) átjárja az ételt, amit főzök. Okoz-e gondot, ha esetleg ezt teljesen elhagyom?

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!