Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Sörkollektoros aszaló

Rengetegen kérték el tőlem a napkollektoros aszaló építésről az anyagokat és most örömhírrel szolgálhatok, megérkezett az első visszajelzés a megépült aszalóról és a vele kapcsolatos tapasztalatokról.
Ha nektek is van tapasztalatotok, küldjétek el nekem és felrakom a blogra.
Olvassuk Artúr szavait, tapasztalatait:

Amit másképp csináltam a tervekkel ellentétben, amit tőled kaptam:

-Az "erőmű" sörkollektorból készült.

-A szállíthatóság miatt szétszedhető az "erőmű" és az aszalódoboz. A láb szintén szétszedhető és állítható a magasság, a terep egyenetlenségeinek kiegyenlítésére.

-A légáramlást inkább egy sublerszerű ajtóval oldottam meg, mert így talán egyenletesebb teljes
keresztmetszetben a légáramlás, és az oldalra nyíló ajtó sem fittyen le, nem akad bele semmibe.
A fényképen nem még látszik, de a felső szellőzőkre is raktam később ilyen szabályzót .Ez
mindenképpen szükséges volt, hogy a hőmérsékletet emelni tudjam ha szükséges.

-Fióksineket raktam a cserények oldalára, így nagyon kényelmessé vált a kezelésük.


Amit másképp csinálnék, most a tapasztalataimból kifolyólag :-)

-Nagyon nehéz lett, még így is, hogy elemekre szedhető.



Aszalási tapasztalatok:

- Szépen megaszalható benne minden, amit kipróbáltam. Napsütéstől, gyümölcstől  és a feldolgozás
módjától függ az aszalás ideje, de általában 3 nap alatt (szilva kivételével) minden elkészül.

- Amitől tartottam, ha nem süt a nap, nem penészedik-e meg a gyümölcs. Nincs vele gond, mert
folyamatos frisslevegő akkor is áramlik. Azért ha egy 3-4 nap folyamatos esőt, és borult időt mondanak, akkor nem raknám tele friss áruval az aszalót.

- Aszalás közben megdöbbentően csökken  a térfogat, és a mennyiség a rájáró érdeklődők miatt :-)

- Minden védelem ellenére a füge aszalásánál megjelentek a hangyák. Azt nem tudom, hogy csak a
fügének szól, vagy a közeledő ősz miatt, de eddig nem tették tiszteletüket.

 

Mértem aszalás közben a hőmérsékletet, mert én is kíváncsi voltam rá.

Reggel a környezet hőmérsékletéről indulva szépen emelkedik, 9-1/2 10 felé eléri az "üzemi hőmérsékletet"  délután 17-18 óra után kezd visszaesni. 3 nap alatt szinte minden megaszalódott.

Szórt fényben is eléri a 35-40 fok közötti hőmérsékletet, csúcshőmérséklet kb 65 fok volt.

A felső kiszellőző nyílásokra (a képen még nincs rajta)  egy sublerszerű légszabályozót szereltem, amivel lehet szabályozni a hőmérsékletet. Ez a termosztát :-)

A szellőző teljesen nyitott állapotban a legnagyobb napsütésben éri el azt a 40-42 fok körüli hőmérsékletet amiről írtál nekem. Ha ilyenkor szűkítem a nyílást, vagyis csökkentem az áramlás sebességét felmehet 60-65 fokra is.

A mért hőmérsékletek a levegőre vonatkoznak.

Az aszalványok színét, állagát a boltival összehasonlítva nekem kíméletesnek tűnik a folyamat. Persze ez egy szubjektív vélemény, inkább "csak" érzet.


Én nagyon megkedveltem, és szeretem használni.

Most tervezés, készítés alatt van egy könnyű, kisebb, egészen más anyagokból készülő darab, de ezt már csak tavasszal, vagy még  egy kellemes késő őszi időszakban fogom tudni tesztelni.

Köszöm a segítségedet. Ha megírod a  postacímet, szívesen küldök egy kis kóstolót.
Artúr, egy boldog napkollektor aszaló tulajdonos

Én is örülök, hogy Artúr megosztotta velem, velünk a tapasztalatait!
Sok sikeres évet kívánok neki a napkollektora használatához!

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!