Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Tupperware aprító - tapasztalatok


     (egy fél vöröshagyma és két paprika fölaprítva)



Több recepthez kipróbáltam az aprítót és nagyon bevált.


Előnyök:

nagy térfogatot aprít egyszerre, űrtartalma 730 ml

három kése van különböző magasságokban amivel nagyon gyorsan aprít

kés tok – a biztonságos tárolást biztosítja, látható a fotón (főleg utazáshoz ideális amikor a kés nem az edényben van, mert az edényben ételt tárolunk)

az aprító edény egyben tároló, utazáskor pedig ebből ehetünk is

az aprító alja csúszásmentes, így főleg az elején amikor erősen kell meghúzni párszor a zsinórt oda lehet szorítani könnyen a pulthoz

a keverőlapátnak nagyon erős-merev a tartása (ezért végképp nem hajlik és így egyben darabolja is a puha gyümölcsöket)

könnyű elmosni az összes részt

és csöndes, nem ébrednek fel reggel a gyerekek és a szomszéd sem!!!


Aprítás közben az aprítót a levegőben mozgatom jobbra-balra és fel-le  és ezzel a keverést is elvégzem az aprítás alatt, így mindent egyenletesen fölaprít az aprító. 
A másik kezemmel közben könnyen húzogatom az aprító zsinórját. Igaz ilyenkor úgy tűnik, hogy összevissza hadonászok, de az engem nem zavar J
Ezt a mozgatást a levegőben nem írta a használati utasítás, de azonnal ráállt a kezem, automatikusan ráéreztem erre a módszerre.

Hátrányok:

nem zár légmentesen a fedél így a folyadék kiszivároghat ha megdőltjük az aprítót


Amit készítettem vele eddig:

Lecsó, tökelék, piros ebéd, zöld ebéd és a Győri tanfolyam ételeit is.
A keverőlapáttal: dinnye turmix, banános mandula turmix

A turmixkészítésről

A dinnye turmixnál csak belekockáztam a dinnyét és a keverőlapáttal rostos folyadéknak keverte az egészet.
Leszűrve a magoktól visszaöntöttem a levet az edénybe és hozzáadtam pár szál mentát (csak a leveleket), majd a késekkel apróra aprítottam a mentát a dinnyelében.

Nem turmixolta pépesre a mentát, mint az elektromos turmixgép, viszont apró volt a menta így probléma mentesen iható volt a turmix.
Ha folyékony klorofillt szeretnék az italba önteni, arra kézi prést használhatok és azt önthetem bele a turmixba.

A banános mandulás turmixnál viszont teljesen tökéletesen működött, hasonlóan mint az elektromos társa.

A mandulát (a barna héjával együtt) nyolc órára beáztattam, majd leöntve a levét tiszta vízben apróra vágtam a késes résszel. Ekkor már mandula tejem volt.
A mandula tejet leszűrtem (az apróra darabolt mandulát fel lehet használni nyers süteménybe) majd beleraktam a banánt és a keverő lapáttal krémesre turmixoltam.

Szerintem az össze puha gyümölcsre használható a keverő lapát, majd kipróbálom körtére, szilvára, stb.

A nyers levesek („darabos” turmixok) is gond nélkül elkészíthetőek ezzel az aprítóval.

Összegezve eddigi tapasztalataimat, ez az aprító egyben turmixoló teljesen megfelel az árammentes konyha kellékének!



MAGAS TURBÓ APRÍTÓ

Mindenkinek ajánlom szeretettel.


Most jöjjön még egy vélemény Gyuri barátomtól, aki részt vett egy tanfolyamomon és azóta nagyon megszerette a nyers konyhát. Együtt vettük az aprítókat is.

1. benyomások:
Milyen aranyos. Egy kicsit nagyobbnak képzeltem... De miért piros a tál? Lehetne zöld. Az megnyugtatóbb. Vagy sárga. Csak a napokban jöttem rá, hogy ez lehet a tökéletes színválasztás, mert így valószínűleg nem látszik meg rajta, ha valami zöldség megfogja. (pl.: cékla). Majd még idővel kiderül.
Gumi bevonatú az alja. Hogy ne csússzon. Olyan jól kézre áll.

2. Némi használat után:
Hát még mindig szokni kell, hogy milyen anyaggal meddig kell megtölteni.
A káposztalevelet, az almát és a céklát számomra nagyon gusztusosra szeleteli. Amit a nyers karfiollal művel, az kész esztétikai élmény.
A keményebb dolgoknál még szoknom kell a mennyiséget. PL.: milyen méretű darabokat tegyek bele, és meddig töltsem. De szépen dolgozik. Már kétszer sikerült, hogy megakasztottam a belső nyomaték átviteli szerkezetet. Ilyenkor csak le kellet szednem az edényről a fedelét és kicsit megráztam, megpaskoltam. Utána már dolgozott.
A petrezselyem zöldet* eddig még többnyire csak feltekerte a gép. Igaz, hogy mindhárom alkalommal már meglehetősen elöregedett, megszálkásodott, mire az aprítóba került.
Praktikus, hogy picire össze lehet csomagolni minden tartozékával együtt.

*nálam gond nélkül szeletelte ma reggel a friss petrezselyzöldet, oregánót és borsikafüvet



Az árammentes konyha további tartozékai itt olvashatók:


http://bolykynyerskonyha.blogspot.hu/2012/04/arammentes-konyha.html



Végezetül megosztom veletek még Szalkai Ildikó Tupperware tanácsadó szavait a témánkhoz:

Engedjétek  meg, hogy néhány megjegyzést fűzzek a leírtakhoz:

1. Van olyan termékünk, aminek a teteje jó a Turbó Aprító edényére, ezzel lég-és cseppmentesen le lehet zárni  és az így már szállításra, frissentartásra is alkalmassá válik. Ez a termék a a Bébi etetőtálka, melynek a teteje külön is rendelhető narancs és zöld színben.

2. Könnyebb elindítani az aprítást (és a zsinórt is kíméled), ha részleteiben teszed bele a hozzávalókat. 3-4 húzás után mehet bele a köv. adag.

3. A piros színéről annyit, hogy most ugyan ebben a színben található a katalógusban, de volt már zöld is, teljesen átlátszó "színű" aljjal is, és biztos lesz is még a jövőben, talán más színben is. 

4. A zöldfűszerekből elég sokat kell beletenni, mert egy-két szálat, csak "kerget", felteker a kés. 

Még egy fontos tudnivaló, a Tupperware termékekben nincs káros anyag! 

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!