Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

Fűszer-és virágoskert a Permakultúra elveivel

Nagy hatással van rám a Permakultúra, résztvettem egy kétnapos tanfolyamon is Sopronban, Bogival a feleségemmel mivel mindeketten szeretünk kertészledni. Ennek függvényében egy kicsit átalakítottuk a kertünk egy részet, a virágos és fűszerkertet.

Építettem egy fa-rönk emeletes ágyást ahol betartottam a rétegrendeket (vagyis nem csak földdel töltöttem fel), a legaljára nitrogénben gazdag zöldet tettem (frissen kaszált fű és növények), majd száraz leveleket és fakérget majd a tetejére egy kis homokkal kevert földet. És ezt mind a három szinten újra.

A rönkágyás technikájához még annyit, hogy egy rönk szint hasonló egy karkötőhöz, a rönkök egy kis hajlékony fém lapkával vannak csak egymáshoz fogatva egy-egy csavarral, vagyis olyan mint egy lánc, teljesen mozgatható, alakítható, nem cölöpöztem őket. A rökök között is vannak 1-2mm rések, oda simán be tudnak bújni a bogarak vagy ki tudnak onnan nőni a növények. Később, amikor nagyon leül az ágyás egyszerűen szétszedhető, újra felépíthető a struktúra mint most (faágak, zöld, levelek, föld).


A Permakultúra nem csak az ember igényeit elégíti ki, hanem életteret teremt a többi előlény számára is és így éri el e biodiverzitást. Gondolva az állatokra, hogy biztosítsak nekik búvóhelyet (gyík, sikló, béka, vagy hasonló nagyságú négylábúak) a rönk ágyás első és második szintjébe beépítettem egy-egy fémdobozt.


A fémdobozok méretei: szélesség egyenlő a rönk szélességével, kb.10cm, magasság 4cm, de csak kb 1cm látszik ki és a hossz (mélység) kb.15-20 cm!
És az első szinten a búvóhely a beépítéskor:


Gondolva azokra akiknek vízre van szüksége (rengeteg rovar is használ vizet, pl darazsak építkezésre) elhelyeztem egy kerti "tavat" is a rönkágyás mellett, ami egy 10 literes leásott vödör. Egy nagylevelű virág tövébe ástam el, hogy árnyékolja és a nap ne hevítse túl. Raktam bele sást is, és fakérget, amire az állatok ráülhetnek. Remélem idetéved majd egy kuruttyoló béka is, már nagyon várom.


A bogaraknak darázs-méh garázst építettem (találó a név, nagyon megtetszett) ami nem más, mint egy tönk telefurkálva különböző nagyságú és hosszú lyukakkal. Ide beköltözhetnek a magányos bogarak akik nem élnek kasban vagy csapatban. A tetejére egy köteg száraz növény-szárat (zebrafűnek a szára) is odakötöttem (a szárak üregesek, oda a kissebb bogarak tudnak majd elbújni, pl. fátyolka és társai).


A földet a kiszáradástól mulccsal védem ami egyben idővel bedolgozódik lebomolva a földbe és ezzel trágyázza azt.


A boglárkák elkezdtek hajtani és hogy a gyerekek ne köztük szaladgáljanak, kitaposva az új hajtásokat, Bogi szép kis vesszőkerjtést font köréjük. Szintén mulcsoztuk a tövüket.


Bízunk abban, hogy sok kis élőlény talál majd otthont a mi permakultúrás kis kertünkben (eddig is nagyon sok volt a jövevény, aminek nagyon örültünk).

És ami fontos, abbahagytuk a fűnyírást, hagyjuk a füvünket átalakulni vadvirágos rétté. A füvünkben már most is sok gyermekláncfű, szásszorszép, különböző here virágúak vannak, de találunk cickafarkot is.

A fűszerkertünkben, kétféle zsálya, levendula, citromfű, kétféle kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, borsikafű, petrezselyem, lándzsás utifű, sóska, menta és metélőhagyma található. Ültetünk még oda apró szemű paradicsomot is és cseresznyepaprika töveket is nemsokára. Így egész évben van hova kiszaladni ha kell az ebédhez egy kis hozzávaló ízesítésnek. A sövény között van pár tő ribizli bokrunk is.

Virágokból pedig rengeteg van, sok már el is virágzott és sok még csak fog, ezeket nem fogom most felsorolni. A fényképeken látható a sziklakert is. A leylandi ciprus sövényünkben elrejtettünk két madár odút, hátha nálunk szeretne fészlet rakni egy-egy madár család.

Remélem adtam nektek is ötletet, hogyan tegyétek a kerteteket állat-természetbaráttá! :-)


Hírek: Ma, két hét után ellenőrizve a darázs garázst, 3 lyuk be volt tapasztva sárral, vagyis már belakták :-) sok növény kidugta már zöld hajtásait, pl. borsikafű és a koriander. Ma ültettük be a fűszerkertbe a törpe paradicsom töveket is, és tárkony is helyet kapott a darázs garázs előtt. Befogant az a fekete nadály tő is, amit egy hete hoztam a határból (erről annyit, hogy a gyökerét mélyre engedi és felszívja a mélyből a tápanyagokat a föld felszínére, ezért is hasznos).

Egy hónap múlva:
Nagyon beindult minden, részletezve mi minden találtható a fűszerkertben:


És nem csak növények vannak nálunk, de megtöbbszöröződött a rovarvilág is, olyan rovarokat látunk amiket még nem láttunk eddig. És van négy lábú lakónk is, ma láttam újra, amikor elkészítettem a rönkágyást, akkor került elő két testvér abból a zsákból amiben a földet hoztam még ősszel a határból.Másfél hónap múlva:

A paradicsom tövek szép nagyra nőttek és sok rajtuk már a zöld paradicsom. Azt figyelem, hogy ebben a kánikulában 30-34 fok sem hervadnak el a tövek, vagyis fantasztikus a nedvesség megtartó képessége ennek az emelt rönk ágyásnak. Nagyon ritkán locsolok (valójában 2x locsoltam eddig, egy hónappal ezelőtt ültettük a töveket, persze eső is esett azóta). Minden beültetett növény burjánzik :-) egyedül a paradicsompaprika nem élte túl, mert a 3cm kis sarjakat megégette a nap miután kiültettem őket.Két hónap múlva:

Elutaztunk egy hétre és kíváncsi voltam, hogy ebben a hőségben, 34 – 37 fokban mennyire fognak lekonyulni a növények mivel nem fogja őket öntözni senki sem. Mielőtt elutaztunk volna meglocsoltuk kétszer is és az eső is esett akkor éjjel. Vagyis a rönkágyás eléggé át lett nedvesítve. Örömmel tapasztaltam, hogy semmi sem hervadt el, sőt az óta minden a duplájára nőtt! Ez igen! Tegnap kigyomláltuk és az elvirágzott virágokat levagdostuk és mulcsnak használtuk. A kerti tavunkban erősen beindult a sás, hihetetlen, hogy a természetnek milyen kicsi élettér is elegendő. A kerti tóban öt centivel lecsökkent a víz, amíg nem voltunk itt, azt pótoltuk, sajnos béka még nem költözött be a tóba kuruttyolni. A rovarvilág változatlanul gazdag, tegnap elkaptam egy öt centis nagy sáskát is a gyerekeknek, így ismerkedünk a természettel, persze utána miután megnéztük mindent szabadon engedünk.

Íme egy pár fotó, milyen két hónaposan a fűszer és virágoskertünk:

részlet 1: kakukkfű, paradicsom, citromfű, bazsalikom, levendula


részlet 2: kakukkfű, paradicsom, borsikafű, oregánó, petrezselyem, sóska, metélőhagyma, rozmaring, koriander, zsálya, lándzsás útifűKét és fél hónap múlva:

Elkezdtük szüretelni a paradicsomokat, és az ízük mennyei! :-)
Folyamatosan vágom a sóskát, kakukkfüvet, citromfüvet és a többit is az ebédekhez és meg sem látszik, hogy ritkítom, csak nő és nő...

Három hónap múlva - az első nagyobb betakarítás

Ma egy nagyobb betakarításra került sor, eléggé visszavágtuk most a fűszernövényeket és utána újra mulcsoztunk, most szalmával. Két zsák szalma tűnt el a kiskertben...


Óramutató járása szerint a fehér tálcán petrezselyem, zsálya, metélőhagyma, paradicsom (azért van csak kevés mert ebből tegnap és tegnapelőtt is szedtünk, úgy 3 naponta van nagyobb mennyiség az öt paradicsom tövünkről), borsikafű (üvegtálban), majd a kék tálcákon kakukkfű és oregánó, a zöld kosárban citromfű majd újra kék tálcán menta, az asztalon cickafark, a tálcán rozmaring és végül az asztalon koriander. 

Nem vágtunk minden fűszernövényből.

Ahogy bejöttünk már csepergett is az eső és remélem esni is fog, hogy újra beinduljanak a tövek.
Vannak ám gombáink is, nem szedjük őket, inkább csak gyönyörködünk bennük, ősszel szoktunk gombászni járni. Jöjjön három a sok közül, nyolc gomba fajt biztos láttam a kertben az idén.


Új hír!

A Baumax meghirdetett egy fotópályázatot a legszebb virágoskert, a legszebb fűszernövénykert és a legszebb terasz kategóriákban. A fűszernövény kertre beküldtük a rönkágyásunk fényképét és megnyertük a második helyezést! :-)

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!