Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Zöldek bemutatása

Zöldeket turmixokba és ételekbe keverünk, vagy egyszerűen megisszuk a préselt levüket. 





De mit  is iszunk és eszünk? Az ízt nem tudom átadni nektek ezen a blogon, de az összetevők leírását igen, íme:



Megnevezés
Leírás
Alkotóelemek
ÁRPAFŰ
Az árpafű jól ismert magas klorofill koncentrációjáról, ásványi anyag, illetve fehérje, enzim és természetes rost tartalmáról. Erős antioxidáns, sejtvédő hatású. Segíti az emésztést. Gyorsan felszívódik, tökéletesen hasznosul. Fogyókúrában segít. Normalizálja az anyagcserét, csökkenti a székrekedést. Gátolja a koleszterin felszívódását. Szabályozza a gyomorsavtermelést. Segíti a sav-bázis egyensúlyának fenntartását, gátolja az elsavasodási folyamatot.
Tartalmaz: Béta-karotint, B1, B2, B6, C, E, H vitamint, folsavat, K, Ca, Mg, vas, réz, mangán, szelén, cink
BORSMENTALEVÉL
A borsmentát már az 1880-as években rovarcsípések, marások, ekcéma, kiütés kezelésére használták. Elsősorban simaizom görcsoldó (menstruációs, bélgörcsök), és epehajtó. Megakadályozza az epekő képződést, szélhajtó hatású. Bélhurut, hólyaghurut ellen is hatásos. Csökkenti a viszketési ingert a bőrön. Számtalan baktériumot, herpeszt okozó vírust is elpusztít.
Alkotóelemei: mentol, cserzőanyag, flavonidok, keserűanyagok.
BROKKOLI
Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, és használják a brokkolit sokféleképpen a háztartásokban. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.
Alkotóelemei: Főleg C-vitamin, folsav, és bétakarotin forrás
CITROMFŰ
A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Immunerősítő, vírusellenes, antioxidáns, zsíroldó hatású. Védi a szívet, keringési rendszert. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított.
Alkotóelemei: flavonoidok, triterpénsavak, cserzőanyagok, keserűanyagok, citronellál.
FEJESKÁPOSZTA
A Földközi-tenger vidékéről származik. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: fehérje, cukor, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, nátrium, jód, vas, A-provitamin, B- és C-vitamin ( 20 mg/100 g ).

FODORMENTA-LEVÉL
Már az egyiptomiak is használták. Hatóanyagainak köszönhetően jó szélhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású (epetermelést fokozó), de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén köhögéscsillapító hatású.
Alkotói: menta, karvon
KAKUKKFŰLEVÉL
Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító, és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Fertőtlenítő hatásán túl illóolaja serkenti az immunrendszer működését, hatására fokozódik a fehérvérsejtek termelődése, ezért a növény fürdő, és inhalálás formájában különösen hatékony. A thymol a baktériumok és gombák fejlődését gátolja, és el is pusztítja, féregűző hatású.
Alkotóelemei: keserűanyagok, flavonoidok, szaponin, thymol.
KELKÁPOSZTALEVÉL
A kelkáposzta remek csonterősítő. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét. Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. A kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még, hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal.
Alkotóelemei: Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. Nagy mennyiségű béta-karotint tartalmaz. A, E, B vitaminok, mangán.
KUKORICAFŰ
Vizelethajtó, fogyasztó, gyulladás gátló hatású.Hólyaghurut, reuma, köszvény kezelésére, vizelethajtóként és gyulladás gátlóként.
Hatóanyag: illóolaj, flavonoid, nyálkaanyag, kálium
LUCERNALEVÉL
Növeli a fizikai erőt, csökkenti az öregedési folyamatot. Tökéletesíti és elősegíti az emésztést. Segíti az immunrendszer működését. Megszünteti a reumás és ízületi fájdalmakat. Segít a koleszterinszint csökkentésében, valamint a szívbetegségek megelőzésében. Egy tanulmány szerint segít semlegesíteni a bélben felhalmozódott rákkeltő anyagokat, és annak gyors kiürülését a szervezetből. Lassan fejti ki hatását, azonban mélyreható.
Alkotóelemei: béta karotin, C, D, E, K vitamin, stachidrin és homostachidrin, kálcium, kálium vas, foszfor.
PETREZSELYEM LEVÉL
A simalevelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztó rendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese és a hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, antioxidáns, vízhajtó hatású. Káros szabad gyökök hatástalanítására is jó. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. A petrezselyemlevelek elrágva légút tisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik.
Alkotóelemei: flavonoidok, C vitamin, glukozidok, kumarinok, terpének.
PITYPANGLEVÉL
Erősíti a májműködést, fokozza az epeutak átjárhatóságát és vértisztító hatású, segíti a mérgek eltávolítását a vérből, fokozza a nátrium ürülést, de nem vezet kálium veszteséghez. Reuma, köszvény, ekcéma ellen is hatásos. Vízhajtó hatása miatt anyagcsere fokozó, fogyasztó, salaktalanító. Gátolja a candida gomba kifejlődését.
Alkotóelemei: keserűanyagok, karotinok, flavonoidok, inulin, poliszacharidok
ROZMARING-LEVÉL
A rozmaring antibakteriális, antioxidáns, szélhajtó, étvágygerjesztő, epehajtó, görcs csillapító, kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések megszüntetésére javasolt. Gazdag könnyen felszívódó kalciumban, ezért az egész idegrendszerre jótékony hatást gyakorol. Hatásosan enyhíti a fejfájást. Az illóolaja pedig reuma elleni. Fertőtlenítő hatását, már a görögök is használták. A húsokat rozmaring levéllel borították be, hogy a hús frissen maradjon, mert olyan vegyületeket tartalmaz, melyek meggátolják a baktériumok és gombák elszaporodását.
Alkotóelemei: kálcium, lineol, kámfor, eukaliptol, keserűanyag, flavonoidok, rozmaringsav, szaponin.
SPENÓTLEVÉL
Rendkívül gazdag hatóanyag tartalma másként érvényesül, ha nyersen (pl. vegyes saláta), vagy főzve fogyasztjuk. A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású. Főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez. Csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot. A B-vitaminok gyorsítják a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét. A niacin és a króm építőköve a glükóztolerancia-faktornak. A GTF fokozza a szervezet inzulin érzékenységét, csökkenti a vércukorszintet. Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet. A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradtságérzetet. Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K vitamin hiánya vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését, mérsékli a magas vérnyomást.
Alkotóelemei: oxálsav, folsav, B, K vitamin,
ZABFŰ
Idegerősítő, szorongásoldó, antidepresszáns hatású. Vértisztító, vízelhajtó, meggátolja a húgysav kiválását, a vér húgysavszintjét csökkenti, ezért jó a reuma és köszvény kezelésére. Segíti a vércukorszint helyreállítását. Méregtelenítő, csökkenti a koleszterin szintet.
Alkotórészei: szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, szilícium, vas, réz, cink, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, mangán, D, K vitamin.
ZSÁLYALEVÉL
A gyógyászatban az ókortól kezdve izzadásgátlóként terjedt el, a bizonyos betegségekhez kapcsolódó fokozott verejtékezést igen jól csökkenti. Teája többhetes kúra után szabályozza a vegetatív idegműködést, és normalizálja a verejtékmirigyek elválasztását. Aranyérbántalmak, kelések és lábszárfekélyek kiváló gyógyítója. Miután az antibiotikus hatáson túl nagyon jó összehúzó is, a nyálkahártya-gyulladások ellen is bevált. Baktérium, gomba, vírusellenes. Hosszabb ideig, kúraszerűen alkalmazva makacs bronchitiszeket is meggyógyíthatunk vele. Önállóan vagy más fűszerekkel keverve kiváló húsfűszer, de süteményekben is felhasználható. Hazánkban fűszerként még alig ismerik, pedig érdekes íze miatt helye lenne a konyhában is. Különösen a kissé zsíros húsételek, vadak, töltelékek, de sajtok és főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.
Tartalmaz: magnéziumot, cinket, keserűanyagot, kámfort, növényi savat, glikozidot.


Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!