Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Különleges turmixok

Négy szempont amitől különlegesek a következő turmixok:

1, az üzletek polcain nincs ilyen ital
2, legalább egy összetevője nem szerezhető be, vagy ha igen akkor is ritkán
    (különleges csíra vagy gyógynövény)
3, magadnak kell elkészíteni így friss és tele van szeretettel
4, sohasem éreztél még ilyen ízt a szádban mert csak az üzletben kapható ízeket ismered

Kétféle lehetőséged van turmix készítésére:

1, minden összetevő nyers
2, valamelyik összetevője szárított (a tavasztól őszig szedett gyógynövényekre gondolok) amit vízben áztatva pár óra alatt "visszahozunk" az életbe :-) és felhasználjuk a turmixba.


Most bemutatok egy gyógynövényes és egy csírás turmixot.

1, Gyógynövényes turmix

Így készült a ma reggeli turmixom aminek Barna Mezei Frissesség művésznevet adtam.



Összetevők:

banán
alma
4 leveses kanál szárított Közönséges galaj és Mezei zsurló
(este beáztattam, majd a lével együtt a turmixba öntöttem)
programozott Víz, felöntve 1,2 literig

Szép barna színe lett, de nem a banántól (mert nem érett banánt raktam a turmixba, azt ugye tudjuk, hogy az érett banán savas a nem érett pedig lúgos hatású!) hanem a gyógynövények álltal kiendegett színezőanyagtól.

Egy pár sor a gyógynövényekről:

Ilyen volt mielőtt beleraktam volna a turmixba (9 órát ázott). A turmix után leszűrtem a levet.


Közönséges galaj (Galium)

Hatóanyaga tisztítja a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet és a lépet. Akinek a nyirok mirigyrendszere beteg, naponta igyon ilyen teát. Egy ilyen tea külsőleg alkalmazva is rendkívül gyorsan gyógyít bőrbetegségeket, sebeket, furunkulusokat, és mitesszereket. Pajzsmirigybetegség ellen galajkúrát kell alkalmazni.

Mezei zsurló (Equisetum arvense)

A népi gyógyászatban ezt a növényt már a régebbi korokban is nagy becsben tartották, elsősorban vérzéscsillapító hatása miatt, de fájdalmas hólyaghurutok, görcsoldó fájdalmak ellen sincs jobb szer. Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő csodát tesz.



2, Csírás turmix

A hétfői turmixnak a Rózsaszín Varázs művésznevet adtam.



Ez egy különleges színű és ízű turmix.

Összetevők:

1 nagy grapefriut
2 alma
Amaránt csíra (amikor még nincsenek rajta zöld levelek csak piros szirmok)
1 nagy kanál élő repce méz
programozott Víz, felöntve 1,5 literig

Ez a lé böjt elvonulásunk egyik itala is lesz (más gyümölcs kombinációkkal is kipróbáljuk).


A léböjtre érdeklődni  a nyerskonyha@yahoo.com vagy 06 30 693 5509 mobil számon lehet.




Egy pár sor az amarántról:

Aminosav összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, és ezen keresztül az érelmeszesedés megelőzésre. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul (75%).

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. A gabona félék között az amaránt vas tartalmának rendkívül nagy biológiai értéket tulajdonítanak a kutatók. Ezt indokolhatja az tény, hogy a gabonaféléktől eltérően C vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felvételét. Kalcium tartalma nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Glutént nem tartalmaz, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Az amaránt-fehérje különösen gazdag lizinben, amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik
A lizin esszenciális fehérje: segíti a kalcium csontba való beépülését, és a nitrogénegyensúly fenntartását. Szükséges a növekedéshez és a szöveti regenerációhoz, valamint egyes hormonok és enzimek képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek, vérszegénység, izom –és kötőszövet károsodása léphet fel.



Lehet, hogy így hangzik majd a jövőm? :-)

Gyógynövény  és  Csíra
TURMIX  BÁR
  

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!