Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Fejfájás elleni ősrégi praktikák

Ez most nem egy étel bejegyzés, de lehet, hogy felhívja a figyelmeteket, talán ki is próbáljátok a recepteket JKigyűjtöttem ősapáink receptjeit, hogy mi segít fejfájás esetén. A recepteket a Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből vettem. (a könyv 1908-ban került kiadásra).

Íme:

Levendula

A levendula-ecet. 1 liter erős ecetet és 1 deci spiritusz összevegyítünk; a vegyülékben 8—10 gramm levendulavirágot (jól elzárt és meleg helyre tett üvegben) 2—3 napig áztatunk és az így előállított orvosságot a fejfájásnál, a homlok és a halánték bedörzsölésére használjuk.

Majoranna

A majoránnából kellemes, illatos olajt és zsírt készítenek. Bedörzsölő szernek fejfájásnál és erős náthánál ajánljuk. Az utóbbi bajnál a kenőcscsel az orrlyukakat kell bedörzsölnünk.

Citromfű

Borban, vagy vízben főzve, a gyengeelméjűeket erősíti, a bágyadt, a fáradt tagokat élénkíti s fejfájásban szenvedők a fejükre kötik, hogy a fájdalmat enyhítse a Citromfű fejre kötött levele.

Közönséges vasfű

Külsőleg a nyersen összezúzott fű a homlokra kötve, a fejfájást megszünteti.

Torma

Külsőleg a reszelt tormát fejfájás, fogfájás ellen használják.


Mivel én nem vagyok fejfájós így nem tudom kipróbálni a recepteket, de ha valaki kipróbálja, és beválik a recept, kérek ám visszajelzést! Köszönöm!

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!