Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Avokádós nyers kenyérkence Bolyky módra


Recept:

1 érett avokádó, pépesítve villával

Egy középnagyságú citrom negyedének a leve (húsa is ízlés szerint)

Himalája Kristály só 1 csapott teáskanál

4 leveses kanál kisszemű zabpehely (megőrölve)

2 leveses kanál zabkorpa

4 cikk középnagyságú fokhagyma, pépesítve

Őrölt bors (pár tekerés a kézi bors őrlőn, ízlés szerint)

Hidegen préselt lenmagolaj, 1-2 leveses kanállal

Tisztított víz (amennyit felszívnak a pelyhek, kb. 2-4 leveses kanál)



És egy rövid leírás az összetevőkről és hatásairól a szervezetre:

Avokádó

Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Különösen az önpusztító betegségekkel szemben való harcban eredményes. Ami figyelemre méltó, hogy sok benne a kálium, valamint ideális a kalcium és magnézium megoszlása. Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az említett A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű még a foszfor, vas, nátrium,, niancin stb. A nagymennyiségű kalóriáját az olajtartalmának köszönheti, ami azonban rendkívül jótékony hatású, különösen az arthritisz betegséggel szemben.

Citrom

Jelentős méregtelenítő. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású a benne lévő természetes ruténnak köszönhetően, egyben regenerálja a kapilláris ereket és véredényeket. A vesét fokozottabb munkára kényszeríti, víztelenít. A gyomorban puffadás gátló hatást fejt ki, pusztítja a bélférgeket is. Csillapítja a szomjúságot, ezt a hatást úgy éri el, hogy oldja és eltávolítja a szervetlen sókat. A citromsav természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, szabályozva annak működését. A szervezetben keletkező bomlástermékeket oldja, elősegíti a feleslegesen bekerült ásványi anyagok és sók eltávolítását. Újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, beépülésüket a szervezetbe (megkötésüket) segíti. A citrom citrint tartalmaz ( p-vitamin ), amely erősíti a hajhagymákat.

Zabpehely

Gazdag B vitaminban és E vitaminban, vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne. Nagy a fehérjetartalma, regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert. Ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál, ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén. Gyulladás gátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket, természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni. A rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak.

Zabkorpa

Élelmi rostban gazdag tápanyagaink egyike, mely alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható.

Fokhagyma

A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Bors

Baktériumölő, így tartósításra is alkalmas. Vizelethajtó, felfúvódást szüntet. Jó székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás ellen.

Himalája kristály só

Himalája kristály só bizonyíthatóan tartalmaz legalább 74 olyan ásványt és nyomelemet, még 250 millió évvel ezelőtt az őstengerben jelen voltak. Ezen elemeknek a sejtjeink számára való biokémiai hozzáférhetősége ebben a kristály sóban garantált, amely a legmagasabb kristálystruktúrát mutatja. Ennek a struktúrának a kialakulásában a Himalája-hegység 8000 m-es magasságaiban megnövekedett nyomásviszonyok játszottak közre. Ez a nyomás az elemeket továbbá egy olyan ioniális ill. kolloidális állapotba hozta, hogy a sejtek organikus ásványi anyagokként képesek azokat felvenni.

Lenmagolaj

A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.

Mindent a turmixba rakunk és eldolgozzuk. Azonnal fogyasztható, de pár óra múlva még finomabb.

JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK! J

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!