Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Almás mazsolás torta

Ezt a tortát nevezhetjük téli tortának, mivel télen nincs nagy választék friss gyümölcsökből de almát és mazsolát találni minden háztartásban, így télen is elkészíthető. Persze kell még hozzá ez meg az, de főleg kedv :-)



A torta hat rétegű, öt lap és a tetején almakrém. Az első öt réteg a következőképen készült:

Alap, közép és fedőlap:

200 g mandula
200 g zabpehely
4 kanál mákolaj
1 kanál citromlé
1 deci tisztított víz
1 extra púpos kanál élő repce méz (ha folyós mézed van akkor kb. 3 kanállal egyenlő adag)
kókuszolaj 2/3 (egy kilós tömbből 3 cm vastag szelet)

A hozzávalókat összeturmixoltam (a mandulát és zabpelyhet először összeaprítottam), majd sütőpapírra formáztam. A legvastagabb réteg lett az alap. Beraktam a lapokat a hűtőbe hűlni egy fél órára, hogy dermedjen és addig elkészítettem a mazsolás lapokat.

A két mazsolás lap:

250 g mazsola
4 kanál napraforgómag
kókuszolaj 1/3
1 zöld alma (meghámozva)

A hozzávalókat összeturmixoltam (a mazsolát és napraforgót először összeaprítottam), majd az alap és közép lapra raktam és formáztam a masszát fele-fele arányban és visszaraktam a hűtőbe hűlni.

Másfél óra múlva kivettem a lapokat és óvatosan levettem róluk a sütőpapírt és egymásra helyeztem a lapokat. Majd megint visszatetten a hűtőbe a tortát, és elkezdtem készíteni az almakrémet.

Almakrém

2 zöld alma (meghámozva)
2 evőkanál útifűmag héj
1 kiskanál élő repce méz
1 kanál citromlé
egy nagyon kevés tisztított víz

Mindent bele a turmixba, hogy megfelelő krémet kapjunk, amikor sima volt, kikapartam egy tálba.

Amikor kötni kezdett a massza ezzel kentem be a torta oldalát és tetejét.
Díszítésnek a tetejére aszalt meggyet tettem, majd újra be a hűtőbe, hogy másnapig jól összeérjenek az ízek.

Ilyenkor a várakozás a legrosszabb, mert én azonnal megkóstoltam volna, persze megtehettem volna, mert most nem ünnepeltünk semmit, csak úgy készítettem egy tortát mert arra volt kedvem :-)

A spontán ötletek a legjobbak!


Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!