Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Tea ínyenceknek: kardamon, zsálya és pitypang


Szerintem már említettem a blogon, hogy füvészkedek, vagyis járom a természetet minél messzebb a civilizáció bűzétől és zajától és szedem a gyógynövényeket. Eddig még nem sikerült tea receptet a blogra feltenni, bár teát minden nap iszok, de most íme itt az első mivel nem jött álom a szememre az éjjel, hát most van időm írni, így hajnali háromkor írom ezt a bejegyzést /ide még annyit megjegyzésnek, a nyers ételen élés lecsökkentette az alvás igényem úgy 5-6 órára és mostanában havonta egy nap nem is alszok/

Szóval legyen az első teakeverék valami különlegesség:

Kardamon, na ettől lesz a távol keleti Ázsiai ízvilága
Pitygang és zsálya, és ettől lesz nyugat európai

Remélem nem haragszotok meg ha nem mérem le az összetevőket grammra pontosan, itt a fényképen a kis tányéron és a szűrőben talán meg tudjátok magatok is saccolni, szemre, én is így szoktam, bár lehet, hogy kicsit több tapasztalattal JFönt a pitypang, lent a zsálya és balra négy kardamon mag szétmorzsolva.


A pitypangnak még a magjait is látni a teakeverékben /bal oldalt középen/, amiket gyerekkorunkban olyan nagy szeretettel fújtunk a levegőbe a virág száráról.Röviden arról, hogy mit is iszunk meg:

A kardamon hatása
Gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása ismeretes; kiváló szélhajtó, köhögéscsillapító és serkenti a szívizomműködést.

A zsálya hatása
Gyulladáscsökkentő és izzadáscsökkentő hatással rendelkezik. Ismeretes a verejtékképződést szabályozó hatása is. Ajánlják fogínygyulladás, száj- és garatnyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként. Légzőszervi megbetegedésekre a zsálya az egyik legjobb gyógynövény.

A pitypang
Teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére. A pitypang virága az egyik leggazdagabb lecitin forrás. A lecitin növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, mely hatással van az emlékezőképességre. A gyermekláncfű erős vízhajtó szer, eltávolítja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegíti a hólyagfertőzések gyógyulását. Hatásai közzé tartozik még, hogy erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet, valamint tisztítja a vért. A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, mely igen jó nyugtató hatással bír. A népi gyógyászatban a pitypangot felhasználják vértisztításra, méregtelenítésre, emésztést elősegítőnek, és gyomorjavítónak is. 

És a pontos recept:

A keveréket berakjuk a szűrőbe, a sorrend mindegy J. Forró vizet öntünk a pohárba 2/3 részben majd belemerítjük a kosarat és felöntjük a maradék 1/3 forró vizet. Minek ez a bonyolítás? Mert most kerámia szűrőt használtam ahol nagyobbak a lyukak és ha abba önteném az összes forró vizet akkor a víz sugara kimosná a tea apró részeit a szűrőből a pohárba és azt nem szeretném. Miért? Mert a vízben maradó növényi rész tovább ázik és erősíti a teát és kiold olyan anyagokat is ami nem olyan szükséges /most a zsályára gondoltam/.

Ázási idő 10perc.

És kész.

Az illata bódítóan Ázsiai és érezni mellette a zsálya kellemes illatát is.

Az íze gyöngéd, elmondani úgysem lehet, kóstoljátok meg!A hozzávalók beszerzése:

A zsályát és a pitypangot magam szedtem, a kardamon bolti, mert sajnos nem volt időm az éven Ázsiába menni, füvészkedni… A teához felhasználtam a szedett növények szárát, virágát, levelét és magját is.

Végezetül érdekességnek, mit ír Dr.Zelenyák János 1908-ban a zsályáról:

Használata: A szárított zsályaleveleknek erős, átható balzsamillatjok és fanyar, összehúzó izük van. Izgatólag, oldólag és erősítőleg hatnak az emésztő szervekre és a nyálkahártyára. A zsályatea kitűnő a tüdöelnyálkásodásnál, hurutnál, sorvadásnál (ha erős lázzal jár) bélrestségnél 1 és a fölfúvódásnál. Külsőleg mint szájöblögető, vagy gargarizáló víz tesz jót a szájrothadásnál (bűznél), mandolagyuladásnál, torokfájásnál és a laza foghúsnál.

Hajdan nagy becsben állott. A salermoi iskola így dicséri:

«Cur moriatur homo, mi Salvia ereseit in horto».

Magyar fordítás: 

Miért kell az embernek meghalni ha kertjében terem a gyógynövény?


Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!