Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Mustármag csíráztatása

A feleségem már kérdezte, hogy miért nyerskonyha a blogom címe és nem csírák? Igaz, eddig a legtöbb bejegyzés a csírákról szólt. Viszont én úgy gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb része a nyers étrendnek - vagyis a nyers konyhának (nem véletlenül a Hippokratész Egészségvédő Intézetben is a koszt 60% csíra), másodsorban csíra nélküli nyers recepteket már sokat találni a neten és nem akármilyeneket, lásd Gitta, Sütő Mónika blogját és még sorolhatnám, ezeknek nem is akarok konkurálni, talán nem is tudok, mert nem vagyok igazi konyhatündér… Vannak egyáltalán férfi konyhatündérek? J

Na most akkor térjünk rá az élő mustárra:

Ha ettetek már marokszámra csírát és megpróbáljátok a mustárt is, elvégre miért ne hisz pl. a mungó babot is lehet, akkor csak ennyit fogtok mondani az első csokor megrágása után, hogy: 

húúúúúú… húúúúú…. hú… hú… húúúúúúúúúúúú….. (mert azt mondják hogy nagyon csíp)

Mellesleg engem nem csíp és szeretem, szerintem nem a szájban csíp hanem a gyomorban érezni, hogy milyen erős!



Gyógyhatása hasonló a retekcsíráéhoz, csak talán kicsit erősebb.

Alkalmazzák emésztési zavarokra, megmozgatja a beleket.

Csökkenti a lázat, elősegíti az influenza gyógyulását.

Helyi és általános vérbőséget okoz, javítja keringést, hat az ízületi panaszokra.

Segíti a máj és a vese méregtelenítését.

Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet.

Nagyon erős vírus- és féregölő hatású.

Könnyíti a légzést.

Tágítja a szív ereit.

Aktiválja az elpusztult vörösvértestek ürülését., segít a lép tárolási betegségeinél.

Van benne egy különleges enzim. A méhlepény egészséges fejlődését segíti áldott állapotban lévő édesanyáknál. Óvja, hogy a méreganyagoktól mentes maradjon. Végig ehető a kilenc hónap alatt, de csak pár szálat naponta elég.

Előfordul, hogy egy kicsit ragadós a csíra, ez a ragadós anyag tartalmazza azt a vegyületet, ami a szívkoszorúérre hat.

Levét nem szabad préselni, csak egy cseppet teszünk egy tengernyi vízbe. Már a préselt napraforgó csíra is határon van az ihatósági indexen a csípős ereje miatt, olvasd a blogomon, múltéves novemberi bejegyzés.

És most jöjjön a csíráztatás.

A feljebb említett ragadósságot kell elkerülni, mint a zsázsánál a zselésedést… vagyis ez a csíra is a permetezés módszerével indul be.

Vagyis a szabályok:

-    semmi áztatás (bár az irodalom ír – talán nekik más kontinensről van a mag vagy agyon száradt vagy más fajta? a mai világban már minden kínai…)
-    semmi átmosás (bár ezt is írják könyvekben) helyette napi 2x permetezés
-    az edényt nem letakarni, hogy elillanjon a felesleges víz
-    az első két nap keveset permetezni, épp hogy nedves legyen, vagyis így kerüljük el a ragacsot a többi nap mehet rá dupla mennyiség, amikor már odatapadtak a magok a tálkára a felesleges vizet le lehet önteni úgy, hogy egyszerűen kiöntöm belőle, nem kell megijedni nem fognak kihullani a magok! Ezt a módszert pl. a mák vagy amaránt csíráztatásánál is használom, így szépen fel lehet frissíteni a magokat.
-    várunk pár napot és csak permetezünk 2x (a permetező fotóját keresd a zsázsa csíránál – ne olyan permetezőt képzelj el amivel nagyapáink a szőlőt permetezték)
-    és kedv szerint, elkezdhetjük a folyamatos fogyasztást már a negyedik naptól


Barátaim, megpróbálkozhattok most már ezzel a maggal is, ha kedvet kaptatok!

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!