Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

A Hold ciklusok jelentősége a szervezetünkre és étrendünkre


A Hold miközben 28 nap alatt a Föld körül forog, sorban érinti mind a 12 zodiákust (csillagjegyet), illetve áthalad azoknak sugárzóterületén. A Holdnaptárban látható, hogy az egyes csillagjegyekben 2 ill. 3 napot tölt a Hold. Hatása van minden élőlényre.A parasztemberek mindig figyelembe vették, hogy éppen milyen fázisában van a Hold, hogy most vethetnek-e vagy arathatnak-e. Újholdkor és növekvő Holdnál az életnedvek a Földtől a Hold felé áramlanak, tehát belülről ki- és felfelé, a test mélyéből a testfelület (bőrtakaró) felé, a gyökértől a fa, a virág lombja-koronája felé. Holdtöltekor és fogyó Holdnál megindul a nedváramlás fordított irányban, kívülről befelé, a bőrtől a belső szervek felé, a lombkoronától, a virágzattól a gyökerek felé. A Hold vitális erejének kisugárzása Holdtöltétől Újholdig a fogyó fényerő arányában a Föld felé irányul, míg Újholdtól Holdtöltéig megfordítva, a Hold a Földnek vitális erejére, saját növekvő fényereje arányában mintegy szívó, elvonó hatást fejt ki. A nedvteltség tehát legnagyobb holdtölténél, aztán részben az utolsó negyednél, illetőleg újholdnál a nedváramlás megfordul. A csillagos ég bolygói és egyéb erőcentrumai nem fizikai testükkel, hanem aurájuk kisugárzó  erejével hatnak. A Holdnak az egyes zodiákus jegyekkel való kapcsolatára vonatkozólag még a következő megállapítások lehetnek irányadók:
Olyan munka vagy cselekmény, melynek gyorsan és jól kell végződnie, olyankor történjék, amikor a Hold a Kos, Ikrek, Rák, Mérleg vagy Bak jegyében mozog. A műtétek időpontjánál figyelembe kell venni Hippokratés intelmét: "Ne érintsd vassal a testnek azt a részét, amelyet az a jegy irányít, amin a Hold éppen áthalad." Orvos sebészi operáció ne történjék azon testrészen, melynek zodiákusában a Hold éppen mozog.

Telihold: mivel ekkor az immunrendszer aktivitása csökken és a vérzékenységi hajlam intenzívebb, ekkor nem célszerű műtéteket, orvosi beavatkozásokat végeztetni. A fogászati rendelőkben is megsokszorozódik a betegek száma teliholdkor. Ilyenkor ugyanis gyakrabban kipottyan a tömés, és többeknél intenzív fogfájás is jelentkezik. Különösen telihold idején fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Ha fogyni akar, ebben az időszakban fontos a fegyelmezettség. A kreatív természeti erők szabadon működnek. Jó kibontakozási lehetőségek nyílnak. Erőteljes ösztönző és izgató érzéseket tapasztalunk.

Fogyó hold: ez a kiválasztás, a karcsúsítás és méregtelenítés időszaka, javul a szervezet  energiafelhasználása, könnyebb fogyni, és ekkorra célszerű az operációkat és fogorvosi kezeléseket is tervezni. Ilyenkor különösen jól sikerülhet a fogyókúra. Az ekkor elkövetett „bűnök” nem éreztetik kínos hatásukat úgy, mint telihold idején. A legtöbb esetben jóval hatásosabbnak bizonyul a fogyó hold idején végzett méregtelenítő kúra, mint egyébként. A fogyókúrát is telihold után 1-2 nappal kezdjük. Az édességet és zsírt ilyenkor nem kívánjuk annyira, mint teliholdnál. Segít a régi szabály: reggelizz, mint egy császár, ebédelj, mint egy király, vacsorázz, mint egy koldus. 19 óra után ne együnk. 16 óra után csak könnyen emészthető ételt fogyasszunk. Különösen hatásos a szénhidrát és a fehérje szétválasztása. Eleinte teljesítőképességünk maximális, ilyenkor minden fontos munkát könnyen elvégezhetünk. Majd ahogy a holdciklus végéhez közeledik, a lazítás, leeresztés, feloldódás ideje következik. A testi, lelki, szellemi erőknek újra fel kel töltődniük. A fogyó holdnál végezzük a bőr kozmetikai tisztítását - különösen problémás, pattanásos  bőr esetén. A bőr szépséghibáit, kisebb szemölcsöket is ilyenkor érdemes eltávolítani, mert jobban gyógyulnak, és nem nőnek vissza. A pakolások, krémek növő Holdnál mélyebben hatolnak a bőrbe, tehát hatékonyabbak. Bőrápolásra a Bak napjai a legjobbak. Szőrtelenítést fogyó Hold idején végezzünk.

ÚJHOLD
Az Újhold első napja alkalmas a meditációra, új célok kitűzésére, rossz szokásaink elhagyására. Testi-lelki energiánk is megújul. Sok betegséget előzhetünk meg ilyenkor egy egynapos böjttel és izzadással, mert ez a leghatékonyabb a méregtelenítés.

NÖVŐ HOLD
Nő az aktivitás. Az energia befelé irányul. A nehéz szellemi és fizikai feladatokat most lehet
a legjobban megoldani. A sebek gyorsabban gyógyulnak, megnő a szervezet öngyógyító képessége, a gyógyszerek is jobban hatnak, ilyenkor érdemes vitaminkúrát kezdeni (figyelve az adagolásra). Ilyenkor duplán hat az elfogyasztott étel.
TELIHOLD
Az energia befelé hat. Az emberek idegesebbek, agresszívebbek, mint máskor. Álmatlanság, migrén is előfordulhat, a régi törések, sebhelyek fájhatnak. Fontos tudnunk azt is, hogy a teliholdkor gyűjtött és fogyasztott gyógynövények a leghatékonyabbak!

FOGYÓ HOLD
Az energiák kifelé hatnak. Nő az érzékenység, az álmodozásra való hajlam. Csökken a fájdalomérzet, a műtétek jobban sikerülnek. Most érdemes fogyókúrát, méregtelenítést kezdeni, mert csökken a tápanyagok felszívódása. Legyünk figyelemmel arra, hogy ügyeink ilyenkor észrevehetően nehezebben, lassabban intéződnek, tehát, ami fontos, azt halasszuk jobb időkre!

Hogy miért is közlöm ezt a cikket itt egy étel blogban?

Azért, mert Január 14-től lé/víz böjtöt fogok tartani (a terv 15 nap, ebből 10 nap tiszta víz), és ezt a legjobb összehangolni a természettel, vagyis a holdállásokkal is. 2010 Szeptemberében tartottam hasonló böjtöt, ami 10 napos volt, abból 6 nap víz.

A böjt alatt lehet, hogy sokat fogok írni, az eddigi tapasztalataimról, napról napra arról, hogy mi játszódik le bennem a böjt alatt, mert úgy érzem meg kell veletek osztanom a böjt szerepét az ember életében. De lehet hogy szüneteket is tartok majd, mert lesznek napok amikor visszavonulok és nem szólalok meg, akkor majd verseket írok.

A hold ciklusok jelentősége magyarázatának a forrása:
http://www.prana.eoldal.hu/cikkek/hold-ciklusok.htmlAz oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!