Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Hírek a tanfolyamról


Szombaton volt a tanfolyamunk, ismét egy jó társaság jött össze :-) 

A zöld turmixok előtt 1-2 kupica búzafű levet ittunk, bemutattam mindenkinek a préselést a Z-Star búzafű présen.

Itt kezdem készíteni az italokat, volt egy lúgosító italunk ismerkedésre majd két zöld turmixot készítettünk. 




Új csírák a tanfolyamon: amaránt és mustár, ezeket is használtuk a cukkini tekercsek készítéséhez, az amaránt édes jelleget adott a tekercsnek, a mustár csípőset.  Vittem zsázsát is, az volt a fűszeres tekercs. A tekercsekbe raktunk mungó babot, napraforgót, vörös herét és lucernát is, azoknak nincs erős ízűk.
Itt várakoznak a csírák:
balra előlről hátrafelé amaránt, mustár és retek,
jobbra előlről hátrafelé görögszéna, borsó és zsázsa,
hátul a tálban búza,

jobbra nagy üveg a vörös here és lucerna, majd mögötte a napraforgó,

a kissebb üvegekben a mungóbab.

Itt készülnek a sokízű cukkinis tekercsek:


Egy recept a sok közül:


Sütőtökös: Sütőtök, sárgarépa, karfiol, tökmagolaj, himalája kristály só
Csírák: Mungóban, borsó, retek

A két szódabikarbónás házi kenyér:

Balra a fűszeres, jobbra a mazsolás (a liszt mindkettőnél 70% tönkölybúza és 30% rozs).

Új céklás nyers kenyérfeltéttel vártam a tanfolyam résztvevőit, és mivel mindenki dicsérte közlöm a receptet, ez édeskés volt illett a mazsolás kenyérhez:


két cékla, meghámozva (nem sokáig kapható már a cékla, most kell élvezni még az ízét)
egy negyed cukkini
egy kanál élő méz
kukoricacsíra olaj, annyi hogy a végén jó állaga legyen (pontosan nem mértem ki)
egy kis Himalája kristály só

Jóllaktunk!




A tanfolyamra jelentkezni a nyerskonyha@yahoo.com vagy 06 30 693 5509 mobil számon lehet.

Gyere el és szeresd meg te is ezeket a fantasztikus ízeket! 

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!