A gyerekeknek a legjobb, mert most már egy tortával több kerül az asztalra, a hagyományos mellé odakerül a nyers is. Legalább több gyertyát lehet elfújni!
A lányom hatodik születésnapját ünnepeljük.
Ezt a tortát azok is kipróbálhatják, akiknek nincs aszalója, mivel nem kell hozzá semmit aszalni.
A torta három részből készül:
A mag lapok - nagyrészt mandula és zabpehely (3db lap)
a töltelék, ami tisztán banán
és a csokikrém amivel bevontam a torta oldalát és tetejét.
A lapok:
mandula 200g (nem hámozott)
zabpehely (mennyiségre ugyanannyi mint a mandula, nem mértem, szemre)
fenyőmag 50g
földimogyoró olaj 1 leveses kanál
agavé szirup 30ml
kókuszolaj (ezt fölmelegítettem, hogy elkeverhető legyen, levágtam abból az 1 literes tömbből amit az üzletben vettem 3cm vastag szeletet, a lapokba a 2/3 mennyiséget öntöttem a csokimázba a maradék 1/3-ot)
kb. 1dc víz
Apróra őröltem a mandulát, fenyőmagot és a zabpelyhet, majd összegyúrtam az összes hozzávalóval. Három egyforma kerek lapot készítettem (zsírpapírra tettem őket), és beraktam őket a hűtőbe hűlni, hogy megkeményedjenek.
Pár óra múlva a lapokról szépen le lehet húzni a zsírpapírt, nem ragadnak és hajlékonyak. Elkészítettem az emeleteket: lap, töltelék, lap töltelék és még egy lap, majd visszaraktam a hűtőbe amíg elkészül a csokimáz. A töltelékbe csak 3 banán került semmi más, villával pépesítettem.
A csokimáz.
egy tábla 75% NOIR csokoládé (na ez nem nyers összetevő)
kókuszolaj
kesu 100g
agavé szirup de csak egy leveses kanállal
Szétolvasztottam a csokoládét majd levettem a tűzről, hozzáadtam a kókuszolajat, kesut és a szirupot és jól elkevertem. Ezt is beraktam a hűtőbe keményedni. Amikor már kenhető állagú lett a massza körbekentem a csokival a tortát, majd vissza a hűtőbe, hogy tovább szilárduljon. A tortának a kókuszolaj adja a tartását. Szépen szeletelhető és nagyon finom!
Ezt a tortát vehetjük alap receptnek is.
Változatok:
A banán töltelék tavasszal eperre cserélhető nyáron pedig barackra.
Az agavé szirupot élő mézre is lehet cserélni vagy juhar szirupra.
A mogyoró olajat dió vagy mandula olajra is cserélhetjük.
Kívánok nektek is jó próbálkozást ha úgy döntötök, hogy megpróbáljátok elkészíteni ezt az egyszerű és finom (és jó tömény) nyers tortát!
Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!
Címkék
- 811 (2)
- aquapónia (1)
- árammentes konyha (7)
- aszalás (7)
- böjt (14)
- búzafű (3)
- csíra (19)
- csíráztatás (10)
- édesség (5)
- ehető virágok (8)
- fűszer (8)
- gyógynövények (25)
- hal (6)
- házi kenyér (5)
- kenyérfeltét (11)
- közvélemény (4)
- likőr (1)
- nem csak étel (39)
- növények (17)
- növénytermesztés (11)
- nye(rs)lecs(ó) (4)
- nyers ebéd (49)
- olajok (7)
- önfenntartás (18)
- préselés (4)
- recept (72)
- színes ebédek (7)
- szörp (1)
- tanfolyam (18)
- tea (3)
- természetes antibiotikum (3)
- torta (3)
- tök(főz)elék (4)
- vers (4)
- zöld ebéd (2)
- zöld turmix (13)
Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:
Érdekes témák gyűjteménye a bejegyzéseimböl:
Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:
-
A feleségem már kérdezte, hogy miért nyerskonyha a blogom címe és nem csírák? Igaz, eddig a legtöbb bejegyzés a csírákról szólt. Viszont én...
-
Egy kis változatosságból megpróbáltam avokádót csíráztatni és sikerült! Egy kis fának nevelhető, amit télen sajnos nem lehet kint hagyni a ...
-
Nagy hatással van rám a Permakultúra, résztvettem egy kétnapos tanfolyamon is Sopronban, Bogival a feleségemmel mivel mindeketten szeretünk...
-
Az amaránt egy korszerű élelmiszer, melyet az étel allergiában szenvedők is fogyaszthatnak! Felhasználható köretként, levesekben, salátákba...
-
Évelő, rövid gyökerű 10-15 cm magas növény. Minden levele a talaj közelében levélrózsában található. Keskeny, hosszú, 3-7 erű levele, rövid...
-
Negyvenegy ehető virágot fogok bemutatni, használhatjuk őket ételek díszítésére, ízesítésre, turmixokba, teákba, vizek készítéséhez (pl. ...
-
A Hold miközben 28 nap alatt a Föld körül forog, sorban érinti mind a 12 zodiákust (csillagjegyet), illetve áthalad azoknak sugárzóterületé...
-
Rengetegen kérték el tőlem a napkollektoros aszaló építésről az anyagokat és most örömhírrel szolgálhatok, megérkezett az első visszajelzé...
-
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok) Ásványi anyagok: klorofill, szelén Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhet...
-
Többek kérésére közlök pár kenyér receptet, bár ezek nem nyers kenyerek , viszont tökéletesen megfelelnek arra, hogy a normál étrendről ...
Blogarchívum
-
▼
2012
(107)
- ► szeptember (9)
-
▼
január
(23)
- Sütőtökös napocska
- Banános csokitorta
- Nyers ebéd a munkahelyre
- Avokádó krémmel töltött paradicsom és édes-borsos ...
- Csírás-zöldséges roló fűszeres avokádó és retek ho...
- Vízböjt vége
- Vízböjt 7 nap
- Vízböjt 6 nap
- Vízböjt 5 nap
- Vízböjt 4 nap
- Vízböjt 3 nap, épülés betegségeimből
- Vízböjt 2 nap, gondolatok és tapasztalatok
- Vízböjt és víz, kicsit más megközelítésből
- Hírek a tanfolyamról
- Folyékony nap
- Vízböjt, avagy a szervezet megújulása és épülése
- Az alap nyersétel tanfolyam menüje
- A Hold ciklusok jelentősége a szervezetünkre és ét...
- Gyümölcsös ebéd csírákkal
- Színes ebédek, a mai ebédem Zöld színű
- Tea ínyenceknek: kardamon, zsálya és pitypang
- Mustármag csíráztatása
- Nyers/élő ételeket enni egy magányos/kellemetlen/i...
Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata
Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…
A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:
Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899
Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…
Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!
A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:
Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899
Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…
Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!