Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Mák csíráztatása


A mák

aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.



Csíráztatása:

Ha szeretnétek mákot csíráztatni ne üzletből a darálnivaló mákot vegyétek meg, hanem a piacon attól a termelőtől, aki biztosít arról, hogy a mák csíraképes.

A mák a nagyon apró magok közé tartozik (hasonló az amaránt mag), az üzletben kapható csíráztató tál résein kihullanak a magok. A csíráztatáshoz szükség van egy apró lyukú szitára vagy szűrőre, hogy a magok ne hulljanak ki, viszont a felesleges víz távozni tudjon. Nekem két tálba belehekkelt a barátom egy apró lyukú szitát. így tökéletesítettem a már meglévő csíráztató készletem.

A magokat nem áztatjuk (próbáltam áztatással is de a magok túlázhattak, bebüdösödtek). Benedvesítjük a szitát és beleszórjuk a magokat egy rétegben. Majd lepermetezzük a magokat, hogy mindenhol nedvesek legyenek. 



Napi kétszer permetezzük, nincs átmosás vagy öblítés, az átmosáskor a magokat mozgatja a víz és az apró csírák letörhetnek, permetezéskor nem mozognak a magok a tálban.

Nálam a tálka le volt fedve egy következő csíráztató tállal, így nem párolgott el a víz hanem mindig nedvesek maradtak a magok.
Ilyen amikor ötnapos a csíra:



Úgy látom, nem indult be minden mag egyszerre (különböző lehet a magok érettsége), így többször (folyamatosan) is lehet majd nassolni belőle. Az utolsó nap alatt nőtt a legtöbbet, a nagy csírák esetében átlagban 4-6 millimétert. Ha beindulna a többi mag is, két nap múlva mák rétem is lehet.

És bármilyen hihetetlen, de mák íze van :-)

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!