Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Cékla, kicsit fűszeresen vagy édesen


Itt a tél és most van itt az ideje a cékla, torma és sütőtök féléknek (a sütőtökös kenyérfeltétet már felraktam a blogra Novemberben, most jöjjön a céklás és abból is kétféle recept).
Míg a sütőtökös kence három hétig elállt a hűtőben a cékla sajnos csak max. másfél hétig, így abból csak annyit készítsünk, amit pár nap alatt elfogyasztunk. A hozzávalók mennyiségét mindenki csökkentse a szerint, mennyi kencét akar készíteni.  A receptek erősen fűszeresek, vagyis aki nem annyira szereti az erős ízeket, kevesebb kakukkfüvet vagy ánizst használjon…


Céklás Kakukkfüves
ajánlás: fűszeres aszalványokhoz vagy házi sütésű kenyerekhez nyers feltétnek
cékla őrölve-pépesítve (3 nagy fej, kb. 3kg, a tormával és gyömbérrel együtt préselés után 1,8liter lett),  Z-star búzafű présen
torma őrölve-pépesítve 2 nagy gyökér (8 zöld levelével együtt, a zöld szárazanyag a présből nem került a pépbe viszont a fehér már igen) a gyökér alaposan megmosva, nem hámozva, Z-star
gyömbér őrölve-pépesítve, 1 közepes paprika nagyságú, préselés héjastól, kb. 150g, Z-star
lenmagolaj 5dc
Himalája só 3 teáskanál
Őrölt kömény 3 teáskanál
Kakukkfű 4 teáskanál
(1 napig állt a teljes adag a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, kész mennyiség 2,3 liter)


Céklás Ánizsos
ajánlás: édes aszalványokhoz vagy házi sütésű kenyerekhez nyers feltétnek
Cékla őrölve-pépesítve (1,4kg, megtisztítva a gyömbérrel együtt préselés után 1,1liter lett),  Z-star búzafű présen
Gyömbér őrölve-pépesítve, 1 pis paprika nagyságú, préselés héjastól, 80g, Z-star
Kendermagolaj 1dc, olívaolaj 1 dc
Himalája só 2 teáskanál
Darabosra őrölt ánizs 3 teáskanál
Őrölt szegfűszeg 1 teáskanál
3 cikk közepes fokhagyma
(1 napig állt a teljes adag a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, kész mennyiség 1,3 liter)

És egy rövid leírás az összetevőkről és hatásairól a szervezetre:
Cékla
Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla lé kúra után. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
Torma
Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is.  A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést. A torma-peroxidáznak jelentős hatást tulajdonítanak a tudósok a rák megelőzésében és gyógyításában. A népi gyógyászatban régóta használják, vérbőséget okozó hatása miatt, csípős anyaga, amely a nyálkahártya gyulladásos folyamataiban nemcsak a náthában, hanem a légutak tisztításában is hatásos, magas rosttartalma a belek tisztítására is alkalmas.
Gyömbér
Egyensúlyzavarok okozta rosszullétek és terhességi hányinger, emésztést elősegítő, nőgyógyászati problémák, megfázás és influenza, ízületi gyulladás, szívbetegségek és szívritmuszavarok.
Fokhagyma
A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktériumölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. Enyhíti a menstruációs görcsöket.

Hidegen sajtolt olajok:

Lenmagolaj
A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.
Kendermagolaj
A kenderolaj analízise 12% egyszeresen telítetlen, 50% kétszeresen telítetlen, 18% háromszorosan telítetlen és 3% gamma-linolen zsírsavtartalmat mutat. A kenderolajat neurodermitis és más krónikus bőrbetegségek kezelésére is használják. A diószerű ízű olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az érintett bőrfelület bekenése gyermekek egész soránál eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat.
Olívaolaj
Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként alkalmazzák. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Az olívaolaj melegít és gyógyít. A reumatikus panaszoknál segíthet az olívaolajjal való bekenés.

Fűszerek:

Ánizs
Az ánizs illóolaja transz-anetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz. Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is.
Szegfűszeg
A szegfűszeg kiváló görcsoldó, elmulasztja a hasfájást, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Lényeges amiről sokan nem tudnak: enyhíti a kínzó fogfájást, ha néhány darabot elrágcsálunk belőle vagy egyenesen a lyukba illesztjük.
Kömény
Étvágyjavító, bélgörcs oldó, valamint szélhajtó hatású. Megszünteti az abnormális gázképződést. Fokozza az epefolyadék termelését.
Kakukkfű
Köhögéscsillapító, fertőtlenítő hatása a legnépszerűbb. Egymagában pusztítja a baktériumokat, férgeket, gombákat. Bronchus-görcsoldó hatású.
Himalája kristály só
Himalája kristály só bizonyíthatóan tartalmaz legalább 74 olyan ásványt és nyomelemet, még 250 millió évvel ezelőtt az őstengerben jelen voltak. Ezen elemeknek a sejtjeink számára való biokémiai hozzáférhetősége ebben a kristály sóban garantált, amely a legmagasabb kristálystruktúrát mutatja. Ennek a struktúrának a kialakulásában a Himalája-hegység 8000 m-es magasságaiban megnövekedett nyomásviszonyok játszottak közre. Ez a nyomás az elemeket továbbá egy olyan ioniális ill. kolloidális állapotba hozta, hogy a sejtek organikus ásványi anyagokként képesek azokat felvenni.

REMÉLEM, TÖBBEN KIPRÓBÁLJÁTOK, JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK! :-)

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!