Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

Napraforgó csíra préselése

Megszerettem a préselést, nincs annál jobb, mint reggel egy pohár tápláló itallal indítani a napot. Általában csak a búzafű préselésről hallani, én viszont mást is préselek, most bemutatom a napraforgó csírát! Az íze amikor a szádba veszed természetesen napraforgó de amikor lenyeled, jön a meglepetés! Tüzet raknak a torkodban amikor lenyeled! :-)

A napraforgócsíra élettani hatása:
magas a foszfor és kalcium tartalma, fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és  szénhidrátok emésztéséhez, szövet és izomtónushoz, idegrendszerhez
vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
magnéziumot tartalmaz az izom-, agy-, tüdőszövetek működéséhez
fehérjetartalma 30%
kiváló niacin (bőrvitamin) forrás
gyógy hatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású
magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát
klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van
jótékony hatása van a cukorbetegségekre

Itt a napraforgó mező:


És az ital:


És a holnapi adag (hűtőben eláll), mert a fele megmaradt:


Egészségemre! :-)

Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!