Megszerettem a préselést, nincs annál jobb, mint reggel egy pohár tápláló itallal indítani a napot. Általában csak a búzafű préselésről hallani, én viszont mást is préselek, most bemutatom a napraforgó csírát! Az íze amikor a szádba veszed természetesen napraforgó de amikor lenyeled, jön a meglepetés! Tüzet raknak a torkodban amikor lenyeled! :-)
A napraforgócsíra élettani hatása:
magas a foszfor és kalcium tartalma, fontos a csontoknak, fogaknak, kell a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez, szövet és izomtónushoz, idegrendszerhez
vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges
jódot tartalmaz, amely a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez
magnéziumot tartalmaz az izom-, agy-, tüdőszövetek működéséhez
fehérjetartalma 30%
kiváló niacin (bőrvitamin) forrás
gyógy hatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású
magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát
klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez
tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatása van
jótékony hatása van a cukorbetegségekre
Itt a napraforgó mező:
És az ital:
És a holnapi adag (hűtőben eláll), mert a fele megmaradt:
Egészségemre! :-)
Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!
Címkék
- 811 (2)
- aquapónia (1)
- árammentes konyha (7)
- aszalás (7)
- böjt (14)
- búzafű (3)
- csíra (19)
- csíráztatás (10)
- édesség (5)
- ehető virágok (8)
- fűszer (8)
- gyógynövények (25)
- hal (6)
- házi kenyér (5)
- kenyérfeltét (11)
- közvélemény (4)
- likőr (1)
- nem csak étel (39)
- növények (17)
- növénytermesztés (11)
- nye(rs)lecs(ó) (4)
- nyers ebéd (49)
- olajok (7)
- önfenntartás (18)
- préselés (4)
- recept (72)
- színes ebédek (7)
- szörp (1)
- tanfolyam (18)
- tea (3)
- természetes antibiotikum (3)
- torta (3)
- tök(főz)elék (4)
- vers (4)
- zöld ebéd (2)
- zöld turmix (13)
Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:
Érdekes témák gyűjteménye a bejegyzéseimböl:
Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:
-
A feleségem már kérdezte, hogy miért nyerskonyha a blogom címe és nem csírák? Igaz, eddig a legtöbb bejegyzés a csírákról szólt. Viszont én...
-
Egy kis változatosságból megpróbáltam avokádót csíráztatni és sikerült! Egy kis fának nevelhető, amit télen sajnos nem lehet kint hagyni a ...
-
Nagy hatással van rám a Permakultúra, résztvettem egy kétnapos tanfolyamon is Sopronban, Bogival a feleségemmel mivel mindeketten szeretünk...
-
Az amaránt egy korszerű élelmiszer, melyet az étel allergiában szenvedők is fogyaszthatnak! Felhasználható köretként, levesekben, salátákba...
-
Évelő, rövid gyökerű 10-15 cm magas növény. Minden levele a talaj közelében levélrózsában található. Keskeny, hosszú, 3-7 erű levele, rövid...
-
Negyvenegy ehető virágot fogok bemutatni, használhatjuk őket ételek díszítésére, ízesítésre, turmixokba, teákba, vizek készítéséhez (pl. ...
-
A Hold miközben 28 nap alatt a Föld körül forog, sorban érinti mind a 12 zodiákust (csillagjegyet), illetve áthalad azoknak sugárzóterületé...
-
Rengetegen kérték el tőlem a napkollektoros aszaló építésről az anyagokat és most örömhírrel szolgálhatok, megérkezett az első visszajelzé...
-
Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok) Ásványi anyagok: klorofill, szelén Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhet...
-
Többek kérésére közlök pár kenyér receptet, bár ezek nem nyers kenyerek , viszont tökéletesen megfelelnek arra, hogy a normál étrendről ...
Blogarchívum
-
►
2012
(107)
- ► szeptember (9)
-
▼
2011
(24)
-
▼
november
(14)
- Zsázsa csíráztatása
- Nyersétel tanfolyam összefoglaló
- Csírák a nyersétel tanfolyamon Győr-Moson-Sopron m...
- Avokádó csíráztatása
- Potluck a Nyersétel Akadémián, November 17
- Gyógynövények beépítése a mindennapjainkba
- gyógynövényszedés
- Ünnepi ebéd
- Napraforgó csíra préselése
- Sütőtökös nyers kenyérfeltét
- Gyermekláncfűvel dúsított lenmagolaj
- Kukoricacsíra ebédre
- Mit ne együnk, íme a mérgező növények listája!
- Nyersétel tanfolyam
-
▼
november
(14)
Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata
Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…
A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:
Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899
Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…
Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!
A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:
Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899
Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…
Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!