Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Kukoricacsíra ebédre

Hogy miből fog állni az aznapi ebédem, sosem tervezem meg előre. Spontán alakul az egész. Attól függ, milyen zöldségfélék vannak éppen itthon, milyen magok csíráznak - és azok milyen stádiumban vannak -, milyen olaj van a kamrában... Persze a harmonikus ízvilághoz elengedhetetlen a rutin, vagyis jó, ha van tapasztalat mi mivel harmonizál.
A mai ebéd meghatározó összetevője a kukoricacsíra.


Egy kedves baráttól kaptam elég nagy mennyiségű kukoricát - csíraképes állapotban! Ez fontos, erről majd még fogok részletesen írni, mit is jelent a csíraképesség.
És hogy mitől meghatározó összetevő? Az íze csodásan jellegzetes :) először olyan, mintha kicsit csípős lenne, de további rágással - szeretnék majd bővebben írni arról is, hogy miért fontos a rágás -  hihetetlenül édes lesz. Hogy miért lesz édes? Mert a benne lévő keményítő a csírázás folyamata alatt cukorrá alakul. A tanfolyamokra mindenképpen viszek nektek kukoricacsírát, hogy Ti is megkóstolhassátok ezt az ízt!


A mai ebéd tehát:

  • zöldségek:  brokkoli, karfiol, sárgarépa (abból csak egy kevés)
  • olaj:  szőlőmagolaj, olívaolaj
  • csírák:
    kukoricacsíra
    (letöröm a magról a csírát – nekem nem kellemes a magot megrágni, mert száraz és por íze van) 24 óra áztatás után indult be a csírázás
    mungóbabcsíra (már 8 cm-es volt, jó ropogós, megjelentek már a kis zöld levelei is, így össze kellett darabolni, hogy elkeverhető legyen a többi összetevővel)
    szezámmag csíra (1-2nap alatt fogyasszuk, utána kezd kesernyéssé válni, ez most épp 2 napos)
    amarant csíra
    durumbúza csíra
    vöröskáposzta csíra (éppen hogy kicsírázott)
  • darált dió
  • himalája kristálysó
Ennyi ☺
Össze-vissza-megkeverjük, közben áldást mondunk az ételre és szeretetet sugárzunk felé ☺




Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!