Ez a blog oldal az élő ételekről, elkészítésükről és természtésükről szól, a gyógynövények megismeréséről és beépítésükről a mindennapjainkba, a természet közeli gondolkozásról, a Földanya szeretetéről, az önfenntartás irányába való törekvésről... Tömören mondva egy változásról olvashatsz itt egy értékesebb és szeretetteljes világ felé, gyere légy te is része ennek az élő világnak!

A blog oldal alján sok információt talál az élő ételek hatásáról az emberi szervezetre egy könyvajánlóból és rádió interjúból!

Gyermekláncfűvel dúsított lenmagolaj

Kezdjük egy érdekességgel, a gyermekláncfűnél nagyon magas Ph értéket mértek! (megközelíti a préselt füvekét)Kóstoló a nyersétel tanfolyamon!


Összetevők:

enmagolaj
L

A lenmagból hidegen kisajtolt olaj biológiailag nagyon értékes. 4,5-23%-ban tartalmaz cisz-linolsavat és 25,8-58%-ban linolensavat. A linolsav (lenolajsav) jelentősége a sejtlégzés és energiatermelés szempontjából felbecsülhetetlen.

Pitypang levél, szár, virág, gyökér
Szinte minden fontos szervre hatással van. Epe- és májbántalmaknál épp úgy jótékony, mint vizelethajtóként. Erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet. Népgyógyászatban vértisztító, méregtelenítő és fogyókúrás teakeverékek kedvelt komponense. Reumatikus betegségek, köszvény esetén is előszeretettel alkalmazzák.

Saját alkalmazásom: az ételt ezzel meglocsolom és kész, és az íze elmondhatatlanul finom!!!Idézet Dr. Zelenyák János könyvéből:

A növény ismert nevei: Pongyola pitypang, barátfej, barátfű, békavirág, bimbófű, cikória, gyermekláncfű, kákics, kutyafej, oroszlánfog, papvesszeje, pimpó, piperevirág, pimpompapom, sárvirág, tejesvirág (Taraxacum officináié).

Használata: A pongyolapitypang minden részecskéje tejes levet tartalmaz, rögtön előbugyog, ha a növényt megsebezzük. A virágzás előtt szedett fű levele és gyökere, kitűnő hatású altesti bajoknál, vízkárnál és sárgaságnál. Hasmenést és vérhast is elállít a fű gyökerének erős főzete.
Külsőleg a zöld füvet hólyagos testrészek bekötésére használják.
Közhaszna: Fiatalon salátának tálalják. Endivia (apró katáng) achilleaval vegyítve jobb hatású.
Az oldal látogatóinak száma 2011 Nov 9-től:

Ajánlom figyelmedbe a következő bejegyzéseimet is:

A csírák fontossága

Érdekességként írom le,

hogy az egészséges emberi szervezetnek 70 MHz a rezgésszáma.

Az ételek közül a csíráknak a legmagasabb a rezgésszáma 150-250 MHz,

a főtt és sült ételeknek 50MHz,

a vitaminok és étrend kiegészítők 10 MHz, a

bontott hűtőpultban kapható csirkének 5 MHz.

A rákos sejtek 40MHz körül rezegnek.

Ezeket az értékeket a Kirlián fotók szépen láthatóvá teszik, keressetek utána, ha nem hiszitek...

Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata

Gyógynövényes blog bejegyzéseimben sokszor fogok idézni egy Lekéri plébános, Dr. Zelenyák János - Gyógynövények hatása és használata című könyvéből, mert a könyv 1908-ban került kiadásra. Ebben a 349 oldalas könyvben (igen, a dátumot sem írtam el és a lapok számát sem) több generáció tudása található, viszont a mai modern betegségekről nincs semmi, mivel ezek még akkor nem léteztek, ilyenek pl. a stressz, koleszterin probléma, visszér, allergia, influenza, és még sorolhatnánk…

A könyvben nem akármilyen forrásokból merít:

Dr. Csapó József: Új füves és virágos magyar kert. Pozsony, 1775
Dr. nedlici Vali Mihály: Házi orvos. 1797
Csurgay Kálmán: Gyógyszerészeti Szakkönyv. Budapest, 1883 - Eggenberger kiadása.
Dr. Feichtinger Sándor: Esztergom megye és környékének flórája. Esztergom, 1899

Összesen 23 forrásból és az akkor élő füves emberektől gyűjtötte össze az információkat…

Ezek után merje valaki azt mondani, hogy a gyógynövények tudománya új keletű és ne használjuk őket!